Ovih nekoliko dana početkom  godine često čujem oko sebe… sutra mi je prvi dan na poslu poslije godišnjega odmora… sutra nam je prvi dan u vrtiću… sutra je prvi dan škole nakon praznika… itd.

Osjećam neizvjesnost obično popraćenu kolutanjem očiju i uzdasima dok čujem različite ljude kako izgovaraju iste rečenice. I ne mogu ne zamisliti se koliko je zapravo više težine, a manje „slatke neizvjesnosti“ u očekivanju toga prvog dana.

Kako se veseliti prvome danu?

Upravo to razmišljanje vraća me do svih mojih prvih dana koje sam doživjela, prisjećam se prvoga dana na poslu poslije porodiljnog dopusta, prvoga dana kao mame, prvoga dana na novome poslu, prvoga dana na početku boravka u inozemstvu, prvoga dana na fakultetu, prvoga dana u srednjoj i u osnovnoj školi … i ne sjećam se, ali znam da su postojali i prvi dan u vrtiću i puno ostalih prvih dana sve do onoga najprvijega, prvoga dana na ovome svijetu.

Koračam tako korak po korak unatrag i jasno vidim koliko je svaki korak u prvi dan za mene bio važan. Značio mi je da postojim, rastem, odrastam, napredujem te da sam na pragu novih znanja, poznanstava, prijateljstava i životnih iskustava.

Kako se onda ne veseliti prvome danu i svemu što ga čini?

Imate mogućnost izbora

Vjerujem da se svatko od vas uz malo truda može prisjetiti nekog od svojih prvih dana i neizvjesnosti na početku, a kasnije nezaboravnih trenutaka koje su donijeli.

Neizvjesnost je samo riječ, osjećaj, slika u našoj glavi, a mi smo ti koji joj dodajemo naglasak, emociju i boju.

Taj prvi dan je neizbježan, a neizvjesnost često lakše sklizne na negativnu stranu, a zapravo zaboravljamo da se NEIZVJESNOST upravo tako zove NE – IZVJESNOST jer ne znamo što nas očekuje. Pa kad ne znamo što nas očekuje, kako onda možemo znati da nas očekuje nešto neugodno?

To me podsjeća na veliki dar koji posjedujem, a to je SVJESNOST DA IMAM MOGUĆNOST IZBORA svojih misli i osjećaja.

I čujem sebe kako svjesno izgovaram neizvjesnost kao dragu riječ, s osmijehom na licu stvarajući u glavi najljepšu sliku koju si mogu zamisliti kada pomislim na neizvjesnost prvoga dana.

Budite majstori kreativnosti

shutterstock_113171698

Svatko od nas ima dar izbora viđenja neizvjesnosti prvoga dana. Odaberite da on bude veselih boja, ispunjen osjećajem ugode i nježnim zvukovima.

Pa zašto onda ne bismo bili majstori kreativnosti te s puno ljubavi i pažnje prema sebi ispunili neizvjesnost prvoga dana na poslu novim zanimljivim kolegama, novim poslovnim prilikama, poznanstvima, idejama, možda novim radnim mjestom i mnogim sitnim zadovoljstvima u uspješno obavljenome poslu, druženju s kolegama, preuređenom uredu ili tek novoj biljci koja će od prvoga dana uljepšavati radni prostor i podsjećati vas da ste upravo tom biljkom ispunili prostor neizvjesnosti baš kako ste htjeli.

Slika prvoga dana u školi može biti ispunjena novim učenikom u razredu koji će postati dobar prijatelj, novim otkačenim profesorom, dobrom zabavom tijekom odmora ili dogovorom za zajednički odlazak u kino, planiranjem novog putovanja, a jako je izvjesno da će se u neizvjesnosti prvoga dana naći mjesta i za novu školsku simpatiju.

Prvi dan odlaska u vrtić odražava se na dvije strane – na roditelje i na dijete. Nakon što se podsjetite koliko ste sretni da ste uopće dobili mjesto u vrtiću, budite samopouzdan i pozitivan primjer svome djetetu. Možete vidjeti svoje dijete u okruženju vršnjaka na malome putu osamostaljenja ispunjenog mnoštvom novih igračaka, knjiga, novih pjesama i dječjih igara te prilikama za učenje malih vještina kojima ćete se kod kuće veseliti…a sebe bogatijima za prekrasno iskustvo roditeljstva te se podsjetite kako je to biti okružen odraslima, veseliti se poslovnim uspjesima, novim izazovima. Možete se počastiti novim komadom odjeće za posao i prisjetiti se kako je ugodno popiti kavu s kolegama na pauzi.

Učinite najbolje za sebe

shutterstock_52719370

Poučena ovim iskustvom i saznanjem da imam tako veliku mogućnost izbora, odlučila sam učiniti najbolje za sebe i ispuniti neizvjesnost prvoga dana najljepšim mogućim osjećajima i slikama koje mogu zamisliti jer tada sam već jedan veliki nasmijani korak bliže izvjesnosti koju sam sama stvorila.

Ako danas nemaš neki prvi dan pred sobom, sjeti se da je danas prvi dan ostataka tvog života pa… kist u ruke i mašti na volju…