Zamijetili ste da češće griješite na poslu, ne možete više reći da ste odviše kreativni. Na posao dolazite sa grčem, a sve češće taj grč donosite kući…vaše reakacije nisu baš primjerene.. a i odnosi na poslu nisu sjajni…
Nervozni ste, imate kratak „ fitilj“.. brzo planete na sitnice.. možda se pojavljuje i povišeni krvni tlak, boli vas želudac, glavobolje, anksiozni ste…
Zbog ovih ili nekih drugih simptoma zaključujete da ste pod stresom.
Što poduzimate da biste umanjili i eliminirali stres? Ponekad jednostavno konstatiramo:“ da pod stresom sam“ i ne poduzimamo ništa…

Različita istraživanja pokazuju da sve više i sve češće ljudi kao izvor stresa navode upravo posao; rad pod pritiskom, prekomjerno opterećenje poslom, osjećaj da nemamo dovoljnu kontrolu nad zahtjevima na poslu, odnos sa nadređenima i kolegama samo su neki od primjera. Stresori mogu biti različiti, njihov utjecaj na obavljanje radnih zadataka i motivaciju snažan..
Kada smo pod stresom češće griješimo, gubimo mentalnu jasnoći i fokus što za posljedicu ima smanjenu produktivnost , lošu procjenu prilikom donošenja odluka, nisko samopouzdanje , smanjenu kreativnost, loše odnose i u konačnici lošije rezultate od očekivanih.

Ako se pitate može li stres biti poticaj…

Stres može biti stimulator koji nas pokreće u akciju i motivira. Za dobar kvalitetan rad potrebna je „ doza“ stresa koja nas pokreće. No izlaganje jakom stresu kroz duže vrijeme dovodi do gubitka motivacije i učinkovitosti, povećanog rizika od bolesti što ujedno utječe na stopu izostanka sa posla.

Odnosi i stres...

Stres se manifestira na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini.Kad smo pod stresom postajemo skloni nekontroliranim reakcijama, kritiziranju, prosuđivanju bez osnove, ponašanjima koja ne podržavaju suradnju sa kolegama i nadređenima. Stres je poput zaraznog virusa … nervoza se „ osjeća i širi“ u radnoj okolini te djeluje destimulirajuće na sve koji se tu zateknu. Stres nam vrlo brzo narušava odnose sa kolegama ,nadređenima , članovima obitelji.

“ Upravljati” stresom...

Doba u kojem živimo i ritam života ostavlja nam malo ili gotov ništa vremena za bavljenje sobom.
Stresori su prisutni i mala je vjerojatnost da ih možemo uvijek izbjeći. Da bismo upravljali stresom potrebno je prepoznati mentalne, emocionalne i fizičke znakove koji se pojavljuju te osvijestiti izvore stresa u radnom okruženju..
Upravljati stresom možemo kada naučimo vladati sobom – stjecanjem samokontrole. Sposobnost samokontrole pomaže nam da upravljamo svojim emocijama i ponašanjem. Ostajemo sabrani te ne gubimo fokus i koncentraciju u stresnim situacijama.
Umanjiti djelovanje stresa započinjemo od najjednostavnijih načina koji nam osim promjene u ponašanju i dnevnim navikama ne iziskuju nikakva dodatna financijska sredstva.
Promjena u dnevnom ritmu odvajanjem vremena za fizičku aktivnosti, šetnju ,boravak u prirodi ili druženje učinkovit je način.
Često smatramo da sav posao treba hitno obaviti no imaju li baš svi radni zadaci oznaku hitnosti? Preraspodjela obavljanja radnih zadatka doprinosi znatno smanjenju stresa na poslu.
Kako razmišljamo o stresnim situacijama i kako ih doživljavamo jedan je od načina kako smanjiti njegovo djelovanje na nas i našu radnu okolinu. Koliko je stires prijetnja ovisi o tome kako ga doživljavamo Gledamo li na stres kao na izazov sa stavom da postoji rješenje, stresna situacija može biti prilika za učenje, napredak i rast.
Jedan od važnih koraka je iznaći uvjerenja i vrijednosti koja su podražavajuća i pomažu nam da pronađemo rješenja za stresne situacije. Na taj način postajemo optimističniji što je dobro za nas – vidljivo u našem ponašanju te kao posljedicu ima pozitivnu reakciju okoline. Optimizam je zdrava „zaraza“ i dobro je širiti ga!
Naučiti kako komunicirati stres sa okolinom na način da izrazimo svoje osjećaje i potrebe pomaže. Adekvatnom komunikacijom utječemo na smanjenje stresa i kvalitetu međusobnih odnosa.
Načina ima puno – no najvažnije je početi od sebe jer svaka promjena počinje od nas samih Za početak  odvojiti malo vremena za sebe..
Sve Vam je jasno i razumijete trebalo bi nešto poduzeti no postoji ono ALI…
Zapitajte se… Ako ne sada , kada? Kuda vas vodi stres?

Krenite –prijavite se na radionicu

https://metanoia.hr/radionice/kako-upravljati-osobnim-stanjem/