Metanoia – centar svjesnog poslovanja

Što je svjesnost?

Svjesnost je stanje mentalne aktivnosti. Sposobnost jasnog opažanja stvarnosti.
Svjesnost nam omogućava da se prilagodimo okolnostima. Živjeti svjesno znači biti otvoren i zapažati svijet i situacije oko sebe, razumjeti okolnosti u kojim se nalazimo i odlučivati kako djelovati na način da poštujemo vlastite potrebe, vrijednosti, ciljeve te da razumijemo i poštujemo vrijednosti i potrebe ljudi koji nas okružuju.

 

Svjesnost je sposobnost da razmišljamo na različite načine, stvaramo, prilagođavamo se.
Što smo svjesniji  činimo  korisnije izbore u razmišljanju i ponašanju koji vode prema željenim ciljevima.

Svjesnost i samosvijest – postoji li povezanost?

Sposobnost samosvijesti rezultat je svjesnosti.
Samosvijest je poznavanje vlastitog unutarnjeg stanja, svojih nadarenosti, sklonosti, načina razmišljanja, uvjerenja, vrijednosti, ciljeva i svrhe.

Kako razvijati samosvijest?

Samosvijest  razvijamo postavljajući si pitanja koja vode prema upoznavanju sebe,  svojih navika, utjecaja navika na ponašanje i kvalitetu posla koji radimo.

Kako razmišljam? Zašto baš na taj način razmišljam? Imam li ozbiljne razloge za moje zaključke? Dopuštam li mojim prosudbama da zamagljuju jasno zapažanje situacije, osoba i događaja oko mene?
Kako donosim odluke? Koje su posljedice mojih odluka na moju budućnost i  ljude koji me okružuju?

Samosvijest nas vodi dubljem sagledavanju našeg postojanja:
Tko sam ja? Koje me vrijednosti vode? Kako bih trebala živjeti? Živim li u skladu sa vlastitim vrijednostima i svrhom? Jesam li sretan/a?Koja je moja svrha? Koju viziju slijedim u životu?

 

 

PROMJENA  tekst